Derin Temizlik

Yaşamın İçinden

Temizlik işinde fena değilim, hem yapmayı en sevdiğim ev işindendir hem de yardımcı ablaların en iyilerinden el aldım :D Keh keh keh. Nasıl yaptığımı yazayım belki fikir alan çıkar. Erkekler, siz de okuyun lan.

Erkekler de okusun çünkü evini güzel temiz tutabilmek insanın kendine olan saygısını ve hayata karşı genel "hazırmışlık" duygusunu, motivasyonunu artıran bir şey. Ayrıca internette rast geldiğim gadarıynan kadınları etkilemek konusunda temiz-tertipli bir erkek evi kadar etkili olan çok az şey varmış. İkna oldunuz mu la? Tamam tamam, başlıyorum yazmaya.

Temizlik Öncesi

Ben eğer ciddi manada derin, böyle dolap boşaltmalı falan bir temizlik yapacaksam;

1) Önceki akşam evin dağınık bırakılmasına izin vermiyorum. Çocuklara yatmadan odalarını toplatıyorum. Bulaşık bırakmıyorum.

2) Fırsatım olursa, özellikle de misafir geleceği için temizlik yapıyorsam önceki akşam ısıtılabilir bir yemeği bolca hazırlıyorum, misafirlere de yetecek kadar. Çünkü temizlik bittiği akşam fiziken bitmiş olacağım, bir yere gitmek bile istemeyeceğim ve sipariş bekleyemeyecek kadar aç olacağım. Elimin altında hazır yemek olması çok iyi bir final oluyor.

Cam Çerçeve

Büyük bir eviniz varsa, çok camınız varsa, camların konumları benimki gibi zor olup da bazılarını merdivensiz falan silemiyorsanız (dram) cam temizliğine ayrı bir gün ayırmak akıllıca. Ben temizlik yapacağım günün öncesi günü cam siliyorum. Aşağıda yazdığım temizliği 2 haftada 1, cam temizliğini ayda 1 yapıyorum.

Kolay bir cam temizliği için benim yöntemim:

  • PVC doğramalar için 1 kova su, 1-2 bez, çok amaçlı bir yüzey temizleyici katıyorum suya
  • Camlar için 1 kova kaynar su, içine bulaşık deterjanı, süngerli iyi bir çekçek
  • 1-2 adet kuru parlatma bezi - bu bez için bana çok dua edeceksiniz

Önce pvcler, sonra pencere önü, sonra camlar kendi aparatıyla... Parlatma bezini camı bütünüyle silmekte bile kullanmam gerekmiyor, su sıcak olduğu için çekçekle bir çektin mi harika sonuç. Parlatma beziyle sadece akan veya kalan yer varsa alıyorum, misal pvc ile camın birleştiği kenarları bir kere bezle silmek yetiyor.

Odaların Temizliği

Evin odalarına hazırladıklarım:

  • 1 kova eşyaları silme suyu, bez
  • 1 kova yer suyu, paspas ve bez
  • 1 kuru parlatma bezi

Deterjan olarak ikisine de çok amaçlı yüzey temizleyici ve 1-2 damla çamaşır suyu katıyorum.

Bir odaya girince ilk yapılacak şey nevresimleri çıkarmak ve değiştirmek. Salona girilince yapılacak en doğru ilk şey de koltukları süpürmek ve silmek. İyi temizlik yapan her kadın önce toz çıkaracak işlemleri bitirir, ardından temizlik-toz almayı bitirir ve odadan çıkar.

İkinci adım yerleri süpürmek. Halıyı süpürdükten sonra yer suyundaki bezle silmek ve birkaç kat katlamak, her katlayışta arkasını süpürerek. Halının kalktığı yeri silmek.

Üçüncü adım, tüm mobilyaları yerinden çekmek ve arkalarını süpürmek. Sonra, yer suyuyla, çektiğin mobilyaların bulunduğu yerleri silmek. 

Sildiğin yerlere mobilyaları hemen itmemek lazım. Bu sırada nesne temizliğine girilecek. Odadaki tüm yüzeyler, pencere içleri, aydınlatma, aynalar, kapılar artık ne kadar derin temizlik yapmak istediğinize göre silinecek. Cam, ayna,  ekran, siyah mobilya gibi nemli silmenin iz bırakacağı yüzeyler parlatma beziyle kurulanacak.

Mobilyalar yerine itilecek. Halı toz kaldırmamaya azami dikkat ederek serilecek. Odanın silinmemiş yeri bırakılmamacasına oda paspaslanacak.

Mutfak Temizliği

Temizlik yapılacağı güne mümkün mertebe bulaşık işi bırakmamak önemli. Mutfağa girince ilk iş normalde makineye her gün atmadığınız ocak parçalarını, fırın parçalarını, misal airfryer haznesini, demliği, kahve makinesi parçaları, sürahi gibi şeyleri bulaşık makinesine dizip çalıştırmak.

Çöpü boşaltmak da birinci iş olabilir, ya da ikinci.

Fırının içi, ocak, bulaşıklıktaki kireç gibi ilaç beklemesi gereken yerlere deterjan sıkmak. İstiyorsanız ısıtmak, buhar vermek vs.

Tezgahın bir kısmını temizlemek ve tezgahta duran tost makinesi, kahve makinesi vb. tüm elektrikli aletleri temizleyip buraya koymak.

Yukarıdan aşağıya tüm dolapların dış yüzeylerini ve tezgahı silmek.

İlaçlı bekleyen yerleri silmek.

Evyeyi silmek ve mutfak bezini ve gerekiyorsa süngeleri değiştirmek. 

 

Bunun dışında da tabi bir sürü ayrıntı var ama kabaca yazmış oldum.

 

Benim bir de genel sıralama takıntım var. Mesela bir katta tuvalet son temizlenecek yer olmalı. Giriş ve ayakkabılık, evde son temizlenecek yer olmalı. Hani yeri denk geliyor diye salon-giriş-mutfak vs. gibi bir tur olmaz :D Girişi sildiğim süpürgeyi temizlemeden evin gerisinde kullanmam. 

Temizlik bitince süpürgenin başını bir temizlemek sonraki temizliğe kadar kuruyup yeni işe temiz başlamak için gerekli gördüğüm bir işlem. Bezlerin ve paspasların tamamı da 60 derecede atılıyor. 

 

Temizlik yapasınız geldiyse yazı başarılı olmuş demektir. Hadi selametle :)

Yorumlar

Fylgja (21 yaşında) 1 ay önce yazdı:

Abla hayatın içinden içinden diyon ama bu yaz sıcağında bile üşetenlerin kendilerine nasıl bakacağına dair bir şey anlatmıyon. Ben artık bir süre bunun yazısını bekleyeceğim

Mantıklı Kadın 1 ay önce yazdı:

Ahaha geçmiş olsun. Bağışıklığın zayıf demek ki. Ne yapıp ediyorsun bilmiyorum ki tavsiye vereyim. Bir Türk'e verilebilecek en genel geçer tavsiye ile başlayayım: yapıyorsan, antibiyotik kullanmayı bırak. Ciddi bir bakteriyel enfeksiyon geçirmediğimiz sürece antibiyotik kullanmak bize yarar değil zarar veriyor. Kamu spotu bitti.

Fylgja (21 yaşında) 1 ay önce yazdı:

Haha yok abla onu ben zayıf bıraktım biraz. Diyetle alakalı fantastik çılgın şeyler deneyince vücut şaşkına döndü. İlaç işinde de antibiyotiği asla içmiyorum. Zaten çok net bir enfeksiyon olduğunu düşünürsem de doktora gitmiş oluyorum o evrede. Bazı arkadaşlarım bin bir tane zencefilli zerdeçallı tarifler falan veriyor çay yap demle diye ama onları da hiç denemediğim için evde ne varsa yiyip içip devam ediyorum.  Bu konuda yeni şeyler öğrenmeye pek sıcak baktığım söylenemez.

Ama benim soracağım daha tatlı telaş bir şey var. Part time iş ayarladım, beyaz yaka office boy olup sektörü öğrenmek adına derslerimin olmadığı günler çalışıcam. Bayramdan sonra başlamayı düşünüyorum ama özellikle dikkat etmem gereken bir şey var mı bilmiyorum. İş açısından teknik kabiliyet sorunu gibi değil ama bugüne kadar ya hastanede oldum ya da mahalle esnafı ile ama bu sefer baya plazanın bilmem kaçıncı katında bir ofis. Biraz tepe taklak gidiyorum ( yazdığım saatten de anlaşılacağı üzere) günleri doldurmaya başlayınca bir şeyler daha oturaklı gider gibi geliyor. Saatine göre sabah akşam bi şekilde yemek ayarlayıp yanımda götürmem gerekecek. yatış kalkış saatleri değieşcek vs. bir sürü şey olacak. Son olanlardan sonra dışarıdan daha rahat gözüksede tepe taklak bir düzenim var. Sadece herkesi bunun böyle olmadığını göreceği şekilde davranıyorum ama bir çok şeyin de olmaması gerektiği şekilde gittiğinin farkındayım. Potansiyelim şu yapardım ederdimi geçtim eskiden çok rahat yaptığım şeyleri bile şimdi yaparken zorlandığım oluyor. Bir yerde döngüyü kır bayır aşağı mı yuvarlanıyon deyip bi ayaklanmaya çalıssam da birkaç günden fazla ilerlemiyor. Rutinimle alakalı ne gibi şeyler öneirirsin. Bu arada iş, ev ve okulun neredeyse tam arasında. yaklaşık 1 saat yolu var trafiği de hesaba katarsam. Tek/çift vesayet için bir kaç denemem olucak ama süre açısından fark etmeyecek gibi görünüyor.

Fylgja (21 yaşında) 1 hafta önce yazdı:

Merhaba abla. 

Ufaktan bi güncelleme ile birlikte birkaç şey sormak için geldim. 

 

İş iyi gidiyor. Ofistekiler ile aramız iyi (bazen hayret edeceğim kadar iyi. Allah nazar değdirmesin). Ufak ufak derken temel şeyleri öğrendim. Bu süreçte benim bilgisayar serviste olduğu için çok ekstra bir şey yapamadım. Telefondan böyle işleri pek beceremiyorum. Genelde rotasyonda milletin kuyruğu olup onları takip ediyorum. Git gel işi de çözüldü bana göre sabah 7de çıkıp akşam 7de dönüyorum yol pek problem olmuyor araç bozulması vs. olmadığı sürece. 

Ama aklıma takılan başka bir şey var son zamanlarda, bunu geçtiğimiz günlerde bir arkadaşımla konuşurken o da söyledi. "uzun zamandır yaşayan sen değilsin, dışarıya gösterdiğin personan" minimalinde bir şey dedi. Başta çok üstünde durmadım yoruluyorum kaç saat dışarıda daha tempoya alışamamışsam belki ondandır, zaten yatış kalkış saatlerim de değişti vs. deyip geçiştirmiştim. Ama bugün internette bir soru gördüm, "hiç bir maddi kaygı gütmeyecek durumda olsanız ne iş yapmayı seçerdiniz" diye. Cevap bulamadım, biraz zorladım futbolculuk geldi. Düşününce yaptığım işin ve ileride artacağını bildiğim temponun bana uygun olduğu aklıma geldi. Çok rahat saatleri olan sürekli telefonu elime alıp twitterda kaydıracak zamanım olan bir iş beni bu kadar da tatmin etmez gibi geldi. Biraz daha düşününce acaba ben kendime uygun olanı düşünüyorum da millet gençlik hevesi, hayaller vs. diye kendilerini gazlayıp hayallerde yaşamayı sevdiğinden mi başka şeyler bulabiliyor. Sonra aklıma uzun zamandır hiç dizi film izlemediğim, lig bitmeden önce fırsatım varken bile futbol maçlarına bakmadığım, normalde takip etdip beğendiğim şarkıcılar yeni şarkı çıkarmış olmasına rağmen hiç onları dinlemeye yeltenmediğimi fark ettim. Pc de olmadığı için eve gelip yemek yeyip klima açıp yatıyorum. Bazen 9da sızıp geve 2 3 gibi kalkıyorum vakti gelince işe gidiyorum, bazen 12de yatıp 6da kalkıp hazırlanıp gidiyorum. Tek değiştirdiğim ve üzerine düşündüğüm şey yemekte ne yiyeceğim ve öğün saatlerim. Kalan şeyler iş ile alakalı oluyor. İşe başlamadan önce de okukldan gelir biraz arkadaşlarla gırgır makara yapıp oyun oynar yatardım. Eskisi gibi bilim, tarih belgeselleri ya da müzik yapımı, kod yazma vb. how to make videoları bile izlemeyi bıraktım. Şuan için de aklımda yapmayı planlafığım tek şey iş ile alakalı temel bilgileri öğrenebileceğim şeylerle alakalı dökümanları incelemek. Ekstra bir hevesim bile yok ama pek mutsuz da sayılmam. Sürekli gülüyorum keyfim yerinde gözüküyor. Arkadaşım, ki hakkımda nerdeyse her şeyi biliyor, böyle bir şey dedikten sonra bunu fark etmek biraz düşündürdü, ben de sana danışmak istedim. 

 

Bu arada tatille alakalı birkaç şey gördüm Allah nicelerini keyifle nasip etsin. 

Mantıklı Kadın 1 hafta önce yazdı:

Samimi fikrimi söylersem Fylgja, bence arkadaşının ve internetin sana aşıladığı gereksiz bir overthinking. Bunu yazacağım, ben hayatın belli tikler atarak doldurulması gereken bir to-do-list gibi algılanmasına karşıyım. Bunun sizlere hayatınızla ilgili çok gereksiz bir beklenti yükü oluşturduğunu ve en nihayetinde sizi mutsuz ettiğini düşünüyorum. Anne babalarınızın neredeyse hiç, daha büyüklerinizin ve önceki nesillerinse hiç böyle dertleri yoktu, hayatın getirdiklerini yaşayıp gitmekle bir kavga etmiyorlardı. Farklı yaşam versiyonlarıyla kafayı yemek giderek tadı kaçan bir moda. İşlevselsin, tembel değilsin, bağımlılığın yok, umarım vücuduna emek vermeye devam ediyorsundur ve sağlığın iyileşiyordur. Daha ne? Allah'tan belanızı aramayın. Günü yaşayın, sonra arada bir şeyler çıkar, yaparsınız.

Fylgja (21 yaşında) 1 hafta önce yazdı:

Teşekkürler abla, buna katılmıyor değilim. Hayatın getirdiklerini kabullenip tik atarak yaşamamalıyız ama fazla zombi hissettim bir an. Hiç bir hobi ve zevk olmadan "akşam yat sabah kalk yemek ye ve çalış" biraz rahatsız etti her ne kadar detoksa sayar tempoya alışırız diye güzellesem de. Sen iş hayatına benden daha hakim ve uzun süredir bu alanda olan insanların hayatını bildiğin için bir sormak istedim. Sağol tekrardan. 

Asyranta (25 yaşında) 3 gün önce yazdı:

Vallahi şükrederdim sendeki düzen bende olsa. Anlattığın kadarıyla biraz monoton da olsa verimli bir hayat yaşıyorsun, durduk yere keçileri de kaçırmıyorsun, istikrarlı kalabiliyorsun, e daha ne? Nimet o nimet.

Bence senin sorunun eğlenmek için kendine uzun zamandır izin vermemiş olman. Sadece bir günlüğüne de olsa bir arkadaşınla etkinliktir workshoptur konserdir gitsen, bir hobine vakit ayırsan rahatlayacaksın belki.

mantıklı kadın jr (31 yaşında) 1 ay önce yazdı:

Bu derin temizlik için 2 haftada 1 çok değil mi 🥲 Mutfak vs evet ama koltuk çekmeye epey zorsunuyorum mesela. Hele cam pencere aman aman. Derin olmayan temizliği ne kadar sıklıkta yapıyorsunuz? Rutin oturtmaya çalışıyorum ben de tecrübe paylaşımına ihtiyacım var ama bu sıklık bi tık gözümü korkuttu, gerekli mi onu da bi sorguladım (evde 2 kişiyiz) 

Bir de günlük-haftalık-aylık-yıllık temizlik için checklist kullanıyor musunuz? 

Mantıklı Kadın 1 ay önce yazdı:

:) 2 kişiye kesinlikle gerekmez, bizim ev çok daha kalabalık ve koltukta-yataklarda zıplama ve ellerini her yere sürme alışkanlığı olan bazı afacanlardan dolayı çok çabuk kirleniyor. 2 kişiyken 3 ayda bir bile derin temizlik yeter bence. Camı zaten 2 haftada 1 yapmıyorum, o çok, herkese çok o. Her gün bir miktar temizlik yapıyorum, mutfak-yemek odası ve salonu, girişi mutlaka her gün süpürüyorum ve tozlarını alıyorum. Yatak odalarını en az 2-3 günde bir süpürüyorum, masaları siliyorum. 

Temiz evi temizlemek çok daha kolay.

Checklist tutmuyorum, hayır.

ln(Arcc(0.16)) 1 ay önce yazdı:

Evde dogru düzgün durmamam rağmen hep bir temizlik ihtiyacı var, bu temizlik işi hiç adil değil :'( Haftaya misafir ağırlamam gerekecek gibi, bi girişeyim bari.