Basit Birkaç Giyim Önerisi - Bu sefer sadece kadınlar :)

Güzellik

Benim alışveriş alışkanlıklarım bir garip. Normalde, günlük hayatımın bir parçası olarak alışveriş yapmayı sevmem. Benim için ekstra bellek tüketimi gibi geliyor düzenli ürün beğenmek, seçmek. Lakin, senede iki kere, genelde mevsim geçişlerinde bana alışveriş yapmak için inanılmaz bir motivasyon yüklenir ve birkaç gün internetten alışveriş yapar, aksesuarlarla birlikte 20-30 kadar parça alıp sezonu çıkarırım. Böyle geçen bir hafta sonrası sizlere birkaç öneri derledim.

Son yıllarda Shein'e taktım. Aşağıda göreceğiniz tüm ürünler oradan derleme. Sonsuz bir ürün yelpazesi var. Beğendiğiniz ürünlerin altında çıkan ilgili ürünlere de mutlaka göz gezdirin, neler çıkıyor neler. Ben farklı farklı yerlerden alışveriş yapmak yerine bir adresten tüm ihtiyaçlarımı görmeye çalışıyorum, nedense böyle bir takıntım var. Shein'i müşteriler çok fotoğraf yüklüyor, bedende problem yaşamıyorum diye beğeniyorum. 

Ürün kalitesi H&M benzeri mağazalardakiler gibi. 2 sene sorunsuz giyersin, aksesuarları 1 sezon kullanırsın, ömrü biter. Kumaşlar tiftiklenir, aksesuarlar kararır. Daha uzun kullanıma uygun değil ancak dikişler ve kalıplar düzgün, takılar aksesuarlar tam fotoğraflarda göründüğü gibi. 

Kumaşları nasıl seçiyorum? Ütü yapmadan yaşıyorum, bazı okuyucularım bilir, ütülemeyeceğim halde düzgün duracak olup olmadıklarını müşteri fotoğraflarından anlıyorum. Müşteriler genelde kargo gelir gelmez giyinip fotoğraflıyor. Çok buruşuk halde gördüğüm ürünleri direkt eliyorum (aşırı beğenmediysem :D). Sadece katlanma izleri olan kumaşları biliyorum ki yıkayıp bir kere ütüleyip katlanma izlerini yok ettikten sonra sorun yaşamayacağım. Öyle de oluyor.

Son not, bence Shein modelleri 165-170 boy aralığında S beden giyinen kızlar. Benden minyon kızlar giyiyor fotoğraflarda diye düşünüyorum çünkü ürünler kendi bedenime (M) göre aldığımda bana kısalığın sınırında (173 boyundayım) oluyor, mankendeki gibi oversize dursun istersem bir beden büyük alsam daha iyi oluyor. Uzunsanız dikkat edin, orta boy veya minyonsanız marka tam size göre.

Yurtdışından alışveriş yaparsanız artık gümrüğe takılmaması mümkün değil. Shein DHL ile gönderdiği için, DHL size gümrük masrafı çıkartıyor, ödemeyi DHL'e online yapıyorsunuz, ürünleriniz yine eve geliyor. Ürün tutarının 4-5'te biri kadar da gümrüğe ödeyeceğinizi unutmayın. Bence, şahsi fikrim, zaten yurtiçinden benzer ürünler almaya eş geliyor bu haliyle bile. İnternette daha yüksek gümrük tutarları ödediğini belirtenler var ama neden böyle yaşadılar bilemiyorum, belki cezaya kaldılar ya da ürün farklı bir sınıftan. Bir ikinci yol da, yurtdışında yaşayan bir akrabanız varsa, gidip geliniyorsa onlara ısmarlayıp, bavulla getirilmesini sağlayabilirsiniz. Türkiye'nin gümrük limitleri çok düşük, aynı malı Avrupa'ya ısmarlasanız gümrük masrafı olmuyor.

36 yaşına gelmişim, giyim tarzım hala daha değişiyor, yeni şeyler deniyor ve öğreniyorum biliyor musunuz? Mesela bu alışverişimde fark ettim ki ben eskiden tamamen basic denecek, dümdüz parçalar almıyor, her zaman içinde bir özellik, farklılık görmek gerekliliği hissediyormuşum. Oysa ki bu kombin yapma becerisini, o parçayı başka şeylerle yakıştırma şansını düşüren bir şey. Evet, ilk önerim, siz benim gibi eski halim gibi olmayın ve mutlaka birkaç parça dümdüz, hiç ekstra özelliği olmayan, basic parça alın. Bende genelde iki yönde yoğunlaşma oluyor, ya kahve tonlarında parçalar alıyorum ya da jeanle kombinlenebilecek. Bunları hem kendi aralarında hem birbiriyle çaprazlama kombinlemek mümkün oluyor, böylece birçok farklı kombinasyona ulaşabiliyorum.

Aksesuar kullanımı, olayın tamamlayıcısı. Günlük hayatımda insanların aksesuarı hiç veya sınırlı kullandığını fark ediyorum. İnstagram influencerları ve sıradan insanlar arasındaki en temel farklardan biri bence bu. Ben bu ara kalabalık aksesuar kullanımına merak saldım ve görünümü çok daha özenli kıldığına, insanlardan iltifat almayı garantilediğine şahit oldum. 

  • Saçta taç, irice toka
  • Boyunda fular, kolye
  • Kulakta küpeler
  • Belde kemer
  • Bilekte bileklik
  • Parmaklarda yüzük

Bunlardan üç-dördünü kombinlemeyi deneyin. Farkı hissedeceksiniz. Kalabalık aksesuarlar kullanmak için de bir üst paragrafta paylaştığım şekilde giyimde tamamen düz parçalar tercih etmek çok avantajlı. Kıyafet seçerken aksesuar kullanacağınızı da düşünün. Mesela derin v yakalar veya bisiklet yakaları bunun için seçiyorum. Kolye veya fularla kombinlemek mümkün oluyor, gibi. 

Biraz özellikli duracak parçalara gelirsek, onlarda da sanırım dikkat ettiğim iki şey var: çok dekolteli olmamaları ve fazla alacalı, bulacalı, karışık renklerden oluşmamaları. Böylece birçok ortamda giyilebilir, düz parçalara nazaran daha az parçayla olsa da kombinlenebilir şık parçalar seçmiş olunuyor. Yalnız nedense halter yaka çok seviyorum galiba, ağırlıkla öyle seçmişim baksanıza :)

Kombin yapabilmenin bir ön şartı parçalarınızı "görebilmek"tir. Hangi kıyafetlerinizin, takılarınızın ve aksesuarlarınızın olduğunu doğru göremiyorsanız kombin yapamazsınız. Çok zaman alır. Bunu engellemek için ilk olarak kıyafetlerinizi düzenli aralıklarla eleme alışkanlığı geliştirmelisiniz, kalabalık en büyük körlük nedenidir. Eh dediğiniz, meh dediğiniz bütün parçalarınızı bahane bulmadan, tadilat yaptırırım demeden gönderin evden. İkincisi, dolap ve çekmecelerinizi organizerler ile güzelce düzenlemelisiniz. Bunları açtığınız zaman her şey düzenli görülüp önünüze serilmeli. Takı organizeri almayı ihmal etmeyin. 

Çok fazla sayıda ürün paylaştığım için şimdi kodlarını buraya yazarsam destan olur, ürünlerin en pahalısı 20küsur euro, aksesuarlar 5 euro altında geziniyor. Eğer ilgilendiğiniz ürün varsa ya ekran görüntüsünü alın, croplayın ve google lens ile aratın, ya da yorumda bana atın görüntüsünü, ben kodunu vereyim.

Ayakkabı ve çanta kalitelisini alıp daha uzun yıllar kullanmaya çalıştığım şeyler olduğu için gerçek deri olanlarını mümkünse deneyerek temin ediyorum, o yüzden burada yoklar.

Sevgiler.

 

Yorumlar

Hsyn (22 yaşında) 6 gün önce yazdı:

Merhaba,buraya daha önce de yazdım ama galiba size gelmemiş.İnstagram hesabınız ya da konuşabileceğimiz başka bir platform söyleyebilir misiniz?Ya da kadın takipçilerinizle wp grubu kurabilir misiniz?Birçok konu var merak ettiğim,sormak,tartışmak istediğim.(Bu arada kadınım)

yyt (18 yaşında) 1 hafta önce yazdı:

 Ben de erkekler için kendimce bir şey yazayım da nemalansınlar. O kadar arkadaşım oldu, yaşıtlarım arasında da yaşça büyük insanlar arasında da çok az giyimine önem veren erkek tanıdım.

 Bu meseleye uzun uzun kafa yormuş ve araştırma yapmış biri olarak yazdıklarımın faydalı olabileceğini düşünüyorum. Benim giyim meselesi konusunda zevklerim daha geleneksel ve klasik tarzlara kaysa da diğer tarzlara da değinmeye çalışacağım. Bence tarz giyinmek marka giyinmekten daha önemli, ki bu yazıda beni şaşırtan kıyafetlerin 2 yılda tiftikleniyor olması oldu çünkü Aliexpress ürünlerinde bile ben bu tür sorunlar yaşamadım. 

 İlk önerim kendi tarzınızı bulmanız olur. Genelde herkes böyle söyler ama kimse nasıl bulacağınızı söylemez. İlk önce en sevdiğiniz veya en havalı bulduğunuz, gözünüze takıldıysa tarzını sevdiğiniz dizi/film karakterlerinin veya oyuncuların ne giydiklerini araştırın. Bence bu başlamak için gayet iyi. Bunun sonrasında farklı tarzları öğreneceksiniz, üstünüzde deneyeceksiniz, düzgün kombinler yapacaksınız. Vücut şeklinize göre giyinmek size kalmış bir şey, o konuda çok bir şey söylenebileceğini düşünmüyorum fakat renk teorisine değinmekte fayda var. Özellikle renkli giyiniyorsanız (ki daha spor ve modern tarzlarda daha iyi) renk teorisine göre giyinmeniz sizi çok daha iyi gösterecektir. 

 Gelelim bu tarzların bazılarına. Daha gündelik giyinecekseniz siyah gömlek siyah keten pantolon kolay bir seçimdir. Sıcak yerde yaşıyorum diyorsanız, Hawaiian giyinebilirsiniz. Bej pantolon veya şort, Hawaiian gömlek, Panama şapkası ve güneş gözlüğü, size hem şık bir görünüş hem de rahatlık sağlar. Oduncu gömleği de bir seçimdir, ama siyah gömlek kadar klişe olmamasına rağmen siyah gömlekten daha çok göze battığını düşünüyorum. Kötü olduğunu düşünmüyorum kesinlikle, ama şapka ve aksesuarlarla kombinlemenizi tavsiye ederim.

 Hem gündelik hem şık başka bir tarz için Smart Casual giyinebilirsiniz. Açık mavi, siyah, antrasit, açık gri, şampanya rengi, açık kahverengi, beyaz ve bej blazerlar, bej, siyah veya beyaz keten pantolonlarla ya da kot pantolonlarla kombinlenir. Bussiness Casual'dan farkı Bussiness Casual'da kot pantolon olmaz. Hafif desenli veya desensiz gömleklerle kombinleyebilir, aynı zamanda polo t-shirtle de kullanabilirsiniz. Bussiness Casual'da t-shirt olmaz ama, aman diyeyim. Smart Casual'da sneaker giyebilirsiniz, ama ben her türlü kundura ayakkabı öneririm. Bussiness Casual'la da Smart Casual'la da giyilebilir. Bunlar esasında ofis giyimleridir, yani ofislerin kurallarıdır bir nevi. Ofis işiniz yoksa Smart Casual giyinin zaten çok kafayı takmanız gereken bir tarz değil. Ha bir de iki tarzda da kravat takmak zorunda değilsiniz. 

 Eğer daha klasik giyineceğim diyorsanız işler biraz daha karışıyor. Açıkçası ben kendi adıma daha basit buluyorum çünkü renk kombini yapmaya uğraşmaktansa bazı renkleri seçip ona göre giyiniyorum. Normalde klasik giyimde de Smart Casual giyimde de Navy Blue çok tercih edilir, ama ben sevmem mesela. Öncelikle isterseniz gündelik olarak da klasik giyinebilirsiniz, şahsen benim tercihim de bu yönde. Mesela gündelik dışarı çıkma kombinim olarak siyah kadife yelek, beyaz gömlek, kırmızı kravat, fötr şapka (şapka meselesine sonradan değineceğim, önemli.), siyah keten pantolon, ayakkabı olarak kundura giyiyorum. Aksesuar olarak kombine zenginlik katması için cep saati taşıyorum. Zaten bu verdiklerimle de harika kombinler yapabilirsiniz, o yüzden bundan sonra bahsedeceğim kıyafetleri bunlara ek olarak düşünebilirsiniz. Yani bunları da onlara dahil edin. Siyah, kömür, mavi (Navy Blue), ve kahverengi klasik giyim için özellikle resmi etkinliklerde giyilmesi doğru olan renklerdir. Ben siyah, kömür ve kahverengi arasında gidip geliyorum sürekli. Takım giyeceksiniz, yani pantolon ve ceket aynı renk olacak. Blazer veya direkt smokin giyebilirsiniz. Resmi etkinliklerde pek yeri yoktur ama daha eski/klasik bir tarz için trençkot da giyebilirsiniz. Özellikle kış ikliminde yaşıyorsanız trençkot sizin için iyi bir seçimdir. Pantolon için diyebileceğim çok bir şey yok, kumaş keten kadife. Renkler yine aynı. Kemer takmanız iyi olur ama. 
 
 Pantolon için paçanın fazla uzun veya kısa olmaması, ceket için dar veya büyük olup olmama uyarısı yaptığım kısımları geçiyorum. Bunları zaten siz alırken halledeceksiniz. Fakat blazer ve pantolonlar için genel olarak belirtmem gerektiğini düşündüğüm birkaç önemli husus var. Blazer düğmelerinin sayısı önemlidir. Tek düğmesi olan blazerlar daha spor blazerlardır ve Smart Casual gibi kombinlerde kullanılır. Yani modern ve gündelik giyinecekseniz seçin bunu. İki düğmeli blazerları her tarzda kullanabilirsiniz, lakin en alttaki düğmeyi iliklemeyin hiçbir zaman. Üç düğmeli blazerlar ise daha klasik ve gelenekseldir. Pantolonlar için bir başka önemli husus da çok cebi olan kıyafetlerden uzak durmanız gerektiğidir. Daha doğrusu, kargo ceplerinden uzak durun. Smart Casual giyinecekseniz bir önemi yok fakat Bussiness Casual ve klasik giyimde olmaz. 

 Şapkalara değinelim. Öncelikle trucker şapkalar için diyebileceğim pek bir şey yok. Hem pek bilgim yok, hem de pek kurallı olduğunu sanmıyorum. Giyme niyetiniz varsa siz yine de araştırın, fakat unutmayın ki Smart Casual veya klasik tarzlarda bir yeri yok. Sade gömlekle giyilebilir. 

 Fötr şapkalara gelelim... Açıkçası saçının şeklini beğenmeyen biri olarak, fötr şapkalar benim için büyük bir nimet. Güzel kombinlerde çok hoş duruyorlar bence. Fötr şapkaların farklı türleri var, bunlara değineyim. Öncelikle Trillby şapkalar, önerdiğim bir şapka türü değildir. Genellikle şapka işine merak salan herkes bundan başlar, sonra da bırakırlar. Bunun sebebi, Trillby şapkalar küçüktür, ve küçük kafalar için uygundur. Pek tavsiye edilen bir şapka türü değildir. Çok beğendiğiniz bir model varsa takabilirsiniz ama, daha iyi bir sürü seçenek var. Homburg gibi. Homburg klasik kombinler için güzel bir seçimdir, az çok her insanda da güzel durur. Bowler şapkalar güzeldir, ayrıca klasik kombinler için en şık seçeneklerden biridir. Maalesef Türkiye'de satan yer olmadığından ben Aliexpress'ten almak zorunda kaldım. Top Hat veya bizdeki adıyla sihirbaz şapkası da iyi bir seçenektir, genellikle en resmi ve klasik seçenek budur. Panama şapkası bence yaz kombinleriyle, Hawaiian ile gidecek bir şapka. 

 Kasket ben takmıyorum, ama takacaksanız pek bir standardı yok. Poor Boy kasketinden uzak dursanız yeterli.

 Saat erkeğin en önemli aksesuarıdır. Birçok insan için aksesuardan ötesidir, ve saatçilik tarihini incelediğimiz zaman gerçekten de saatler için sadece aksesuar demek hakaret olur. Yine de, buraya saatçilik konuşmaya gelmediğimiz için kısa keseceğim ve aksesuar kısmına daha çok değineceğim.

 Marka olarak, kesinlikle moda markalarından uzak durun. Armani, Guess, Tommy Hilfiger falan bunlar hep kalitesiz ve pahalı saatler. Esasında maliyetleri 10 doları zor bulur ve Aliexpress saatleriyle aynı fabrikalarda üretilirler, aynı mekanizmaları kullanırlar. Saatlere gerçekten merakım var, tarihi ve kalitesi olan bir saat takmak istiyorum diyorsanız onu sizin araştırmanız daha doğru olacaktır. Fakat herkesin ulaşabileceği ortalama/kaliteli markalar: Raymond Enes Saat (Evet Eminönü'nde topladıklarını biliyorum, fakat mekanik saatlerde Seiko veya Seagull, kuvars saatlerde Miyota mekanizma kullanıyorlar. Meali: fiyatına göre üzmez.), Casio, Q&Q, Ferrucci, Lorus, Pulsar, Seiko, Citizen, Orient, Timex ve Seagull'dur. Bunlar arasından en ucuz ve güvenilir markalar Casio, Q&Q, Timex ve Lorus'tur. Siz en iyisi Casio'dan başlayın. 

 Şimdi aksesuar kısmına gelelim. Aslında anlatacağım kuralların günümüzde pek önemi kalmadı, ama bu konularda gelenekselci takılmayı seviyorum. Spor giyimde her türden saat takabilirsiniz, fakat silikon veya çelik kordonlu saatler takılır genelde. Dijital saat taksanız da olur. Nasıl olması gerektiği konusunda da pek sınırınız yok. Lüks saat markalarına ait ikonik modellerin statü göstergesi haline gelmesinden sonra, kocaman dalgıç saatleri bile takım elbiseyle takılıyor artık. Saatlerin birkaç farklı kategorisi var, bunları yazacağım siz hangisini beğeniyorsanız ona bakın:
 Field watch, Dress watch, Diver watch, Chronograph watch, Avant-garde watch, Digital watch, Tourbillion watch, Bauhaus watch. (Bauhaus saat alacaksanız Daniel Wellington markasından uzak durun.)

 Klasik giyimde ise kol saati takıldığı zaman deri kordonlu, temiz kadranlı saatler takılır. Temiz kadranlı saatten kasıt; genelde kronograf olmaması, sayıların daha küçük olması, Roma rakamlarının veya düz çizgilerin olmasıdır. Tourbillion gibi eklentiler bulunabilir fakat bunlara bu aşamada değinmek manasız olur. Kısacası siyah veya kahverengi deri kordonlu, dijital olmayan 35-40mm arası bir saat seçmeniz en doğrusu olacaktır. Bununla uğraşamam diyorsanız direkt olarak cep saati de takabilirsiniz, bir aksesuar olarak klasik giyimde beklediğinizden daha iyi duracak. 

 Diğer aksesuarlara geldiğimiz zaman, esasında burada pek söylenebilecek bir şey yok çünkü kadınların aksine erkeğin aksesuarının daha az ve sade olması önemlidir. Yine de bir gümüş yüzük güzel bir dokunuş olabilir. Bileklik sizin tarzınıza ve keyfinize kalmış artık. Güneş gözlüğünü bir aksesuar olarak yazmalı mıyım emin değilim, çünkü ben hiç sevmesem bile bazenleri gerekli oluyor. Ama kafa şeklinize göre bir güneş gözlüğü seçerek daha şık olabilirsiniz. 

 Bunun dışında daha fazla söyleyebileceğim pek bir şey kalmamış. Şimdi bana "o kadar şey anlatmışsın da ben klasik veya Smart Casual giyinmekle ilgilenmiyorum, burada bana yardımcı olan hiçbir şey yok bunu niye bu kadar uzun uzun yazdın?" diyebilirsiniz. Şimdi bunlardan farklı tarzları kısa bir şekilde ele alacağım.

80's 90's Vintage: Oduncu gömleği, yarışçı ceketi, dijital saat, Trucker şapka (Poor Boy şapkası da olabilir.), kot pantolon, oversize bomber ceket, oversize kargo pantolonu. 

Askeri: Kendini açıklıyor. Ama şöyle diyeyim, asker değilseniz kamuflajlı giyinmek yerine dümdüz yeşil polar ceket giyin. Yine yeşil veya kum (?) rengi pantolon iyi olur. 

Minimalist: Yine kendini açıklıyor. Basit ve rahat kıyafetler, daha hafif renkler. 

 Bunlar dışında tarzları da sizin araştırıp bulmanız gerekiyor artık, çünkü çok spesifik ortamlara ya da alt kültürlere ait oluyorlar. Sürekli ilginç partilere veya ortamlara giren biriyseniz Steampunk da giyinebilirsiniz yani. Daha önce sevdiğiniz dizi/film karakterlerine bakmanızı, oyuncuların ne giydiğini araştırmanızı bu yüzden söyledim. Bu şekilde kendinize yeni tarzlar bulabilir, farklı alt kültürlerin kendilerine ait modalarını öğrenebilirsiniz. 

 Verdiğim bilgilerde bir hata olduğunu düşünüyorsanız belirtmekten çekinmeyin.
 

Mantıklı Kadın 5 gün önce yazdı:

Katkın için teşekkür ederim, oldukça detaylı ve bilgilendirici bir yazı olmuş.